Budget versus Premium webhosting

Webhosting wordt in veel verschillende prijsklassen aangeboden. Wij leggen u uit waar de verschillen zitten en hoe u het pakket kiest dat het beste bij uw bedrijf past.

Webhosting wordt wereldwijd in vele vormen, maten, kwaliteiten en prijsklassen aangeboden. Een klein zoekavontuur op Google naar “webhosting” zal al snel resulteren in tal van verschillende bedrijven die webhosting aanbieden met elk hun eigen aspecten en prijs. Zonder kennis over webhosting zal het moeilijk zijn om een onderscheid te maken in de kwaliteit van de hostingproviders.

In de meeste gevallen zal de prijsklasse direct iets zeggen over de kwaliteit van het hostingpakket. Hieronder vind u de belangrijkste aspecten waarop de prijs van het hostingpakket op is gebaseerd.

  • Het aantal accounts op een server
  • De locatie van de server
  • Inhoud van het hostingpakket
  • Service, support en monitoring
  • Versies en updates van software
  • Beveiliging

Het aantal accounts op een server

De hostingprovider maakt gebruik van één of meerdere servers voor het aanbieden van hostingpakketten. Bij het afsluiten van een hostingaccount huurt de klant in feite een plekje/ruimte op één van de servers.

Kiest u voor een budget hostingprovider zal u in de meeste gevallen de server met meer andere klanten moeten delen dan bij een premium hostingprovider. U kunt het vergelijken met een snelweg waarbij de ene snelweg (budget) een stuk voller staat als de andere (premium), op de drukke snelweg zal het eerder kunnen leiden tot file (opstopping) dan op de rustige weg. In de praktijk zal dit voor de website die op het budget hostingaccount staat kunnen resulteren in een website die trager laadt of tijdelijk overbelast is. Bij een premium hostingprovider zal dit zelden tot nooit voorkomen.

De locatie van de server

Door heel de wereld staan er zogenaamde datacenters, dit zijn gebouwen waar de servers van de hostingproviders zijn geplaatst en verbinding maken met het internet. Per land en per datacenter verschillen de kosten voor het plaatsen van een server in het datacenter. In Nederland liggen deze kosten hoger dan in een land als Bulgarije, dit heeft te maken met de kosten van het datacenter (personeel, elektriciteit, infrastructuur, etc.) en kwaliteitseisen. In het geval van budgetproviders kiezen zij toch voor de buitenlandse datacenters, in tegenstelling tot de premiumproviders die eerder zullen kiezen voor een Nederlands datacenter.

In vergelijking met een in het buitenland geplaatste server zal de in Nederland geplaatste server, in veel gevallen, sneller en betrouwbaarder zijn.

Daarnaast blijkt uit verschillende bronnen dat de plaats van server ten opzichte van de taal van uw website ook invloed heeft op de positie binnen de zoekresultaten van Google. Dus heeft u een Nederlandse website die staat op een in Nederland geplaatste server, dan is dat in het kader van zoekmachine optimalisatie het meest effectief.

Inhoud van het hostingpakket

Elk hostingpakket bevat een opslagcapaciteit, maximaal aantal databases, maximaal aantal e-mailadressen, etc. Uiteraard is dit erg belangrijk bij de keuze van het hostingpakket en dient u van te voren goed na te denken over uw wensen.

Budgetproviders bieden veel MB’s voor weinig, in veel gevallen ook meer dan nodig en zonder veel extra opties op het hostingpakket. Bij premiumproviders (zoals Acceleratic) zit dit anders; opslag van uw bestanden vindt plaats op snelle (SSD-)schijven, meerdere domeinen op 1 hostingaccount plaatsen, mogelijkheid tot installeren SSL-certificaten en extra opties zoals CRON-jobs.

Ondersteuning/helpdesk

Als u een vraag of opmerking heeft over het hostingaccount mag u van een premiumprovider verwachten dat ze telefonisch bereikbaar zijn en u snel te woord staan. Bij een budgetprovider kunt u een online contactformulier verwachten waarbij u binnen 48 uur per e-mail wordt geholpen.

Ook bij storingen zal er een merkbaar verschil zijn in de communicatie en bekendmaking, reactietijden en duur van de storing. Uiteraard is dit per provider anders en zitten er ook betere budgetproviders of slechtere premiumproviders tussen.

Versies en updates van software

Budgetproviders hebben veelal oudere software op de servers staan dan premiumproviders. U moet hierbij denken aan cruciale software als PHP, Apache en MySQL. Maar ook softwarepakketen als PHPMyAdmin (beheer van databases) en RoundCube (webmail).

Beveiliging

Aanvullend op het vorige onderdeel (versies en updates van software) heeft de softwareversies invloed op de beveiliging van de server. Oude software kan beveiligingsrisico’s met zich meebrengen waardoor kwaadwillende kunnen binnendringen op je hostingaccount. Providers met up-to-date software zijn hier beter tegen beveiligd.

Kies de juiste hostingprovider en –pakket

Door de vele providers en diversiteit in pakketten is het niet makkelijk om te kiezen. Om de beste keuze te maken zou u moeten vaststellen welke wensen u heeft en welke zekerheden u wilt hebben. Heeft u een website zonder toeters en bellen, commerciële ambities en gevoelige informatie? Dan kunt u goed uit de voeten met een budgetprovider. Echter, wilt u goede service/ondersteuning en betrouwbare webhosting die snel, goed beveiligd, op maat en commercieel (bijvoorbeeld voor een webshop) te gebruiken is? Kies dan voor een premiumprovider.

Acceleratic biedt al vanaf 2009 premium webhosting. Waarom Acceleratic een premium web hoster is:

  • Hosting op maat
  • Host meerdere domeinnamen op 1 account
  • Weinig hostingpakketten per server
  • Servers staan in een Nederlands datacenter
  • Telefonische ondersteuning
  • Up-to-date software

Geschreven door:

Robin de Boer

Specialist/adviseur op het gebied van SEO, SEA, web development en web hosting.